Overlevende spelers van het Chapecoense-drama ontvangen trofee Copa Sudamericana

Overlevende spelers van het Chapecoense-drama ontvangen trofee Copa Sudamericana

De drie overlevende spelers van de vliegtuigcrash van de Braziliaanse voetbalploeg Chapecoense van eind november, hebben zaterdag de trofee van de Copa Sudamericana omhoog mogen steken. Dat gebeurde in thuisstad Chapecó voor de aftrap van de vriendschappelijke wedstrijd tegen Palmeiras, de eerste wedstrijd die Chapecoense speelt sinds de tragedie. De trofee werd overhandigd aan verdediger Neto, linksachter Alan Ruschel en doelman Jackson Follmann. Follmann kwam in een rolstoel het veld op. Een deel van zijn rechterbeen moest geamputeerd worden na de ramp. Hij werd samen met zijn twee ploegmaats met een oorverdovend applaus onthaald door de supporters.

Daarna kwamen ook de weduwes van de slachtoffers op het terrein, velen van hen met tranen in de ogen, om de medailles voor de Zuid-Amerikaanse titel voor hun betreurde mannen in ontvangst te nemen.

Chapecoense was op 28 november onderweg naar het Colombiaanse Medellin voor de finale van de Copa Sudamericana tegen het Colombiaanse Atletico Nacional. Door het tragische ongeluk kon de finale niet gespeeld worden, waarop Chapecoense op vraag van Atletico Nacional tot winnaar werd uitgeroepen door de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol.

Bij het ongeval kwamen 71 passagiers van het vliegtuig om het leven, tegenover amper zes overlevenden. Naast de drie spelers van Chapecoense overleefden ook radiocommentator Rafael Henzel en twee Boliviaanse bemanningsleden de ramp.

De wedstrijd tussen Chapecoense en Palmeiras, de laatste ploeg waartegen Chapecoense speelde voor de ramp, werd afgetrapt in de Arena Conda, de thuishaven van getroffen Braziliaanse ploeg. In de 71e minuut van de wedstrijd zal de stadionomroeper de supporters vragen om te applaudisseren ter ere van de 71 slachtoffers, een ritueel dat alle thuiswedstrijden herhaald zal worden.

.

bron: Belga