OVERLEGCOMITE. Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 1.500 bezoekers

Het Covid Safe Ticket zal vanaf 13 augustus kunnen worden gebruikt voor outdoor evenementen vanaf 1.500 bezoekers. Dat heeft premier Alexander De Croo maandag bekendgemaakt na afloop van het Overlegcomité. De negatieve PCR-test zal maximaal 48 uur voordien mogen afgenomen zijn. Er komen ook strengere maatregelen voor wie terugkomt uit een zone binnen de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke varianten van het coronavirus circuleren en nog niet volledig gevaccineerd is.

door
Redactie online
Leestijd 3 min.

Het covid safe ticket zou vanaf 13 augustus worden gehanteerd om toegang te bieden tot grote evenementen, zoals Pukkelpop. Er was een drempel voorzien van 5.000 bezoekers. Die is verlaagd tot evenementen van 1.500 gasten buitenshuis. Vanaf 1 september gaat het ook over indoor evenementen.

Het ticket zal iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden toegang geven tot massa-evenementen. Tot nu toe was steeds sprake van een PCR-test die maximaal 72 uur oud was. Nu is beslist dat die hoogstens 48 uur oud mag zijn.

Reizen

Wie terugkomt uit een zone binnen de Europese Unie of Schengen waar gevaarlijke varianten van het coronavirus circuleren en wie nog niet volledig gevaccineerd is, moet op dag 1 en dag 7 een PCR-test afleggen, ongeacht de kleur van de zone. Tot het resultaat van de test bekend is, is een quarantaine verplicht. Wie een positieve PCR-test aflegt, moet tien dagen verplicht in isolatie. De test op dag 1 vervalt als de reiziger al een PCR-test aflegde tijdens de 72 uur voorafgaand aan de aankomst in ons land.

Momenteel bevindt evenwel geen enkel land binnen Schengen zich in de situatie waar de circulatie van varianten zo hoog ligt dat die maatregel nodig is, aldus De Croo. Verder zullen de controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt, aldus de premier nog. De controles zullen vooral in luchthavens en treinstations gebeuren.

Aanbeveling testen voor kampen

Ten slotte komt een verplichting om jongeren en begeleiders te testen op het coronavirus voor ze op kamp vertrekken er uiteindelijk niet, maar het Overlegcomité heeft wel beslist om «aan te bevelen» om daar «maximaal op in te zetten». Dat moet «voorkomen dat besmette personen mee op kamp vertrekken», klinkt het in de officiële communicatie van het Overlegcomité die na afloop werd verspreid.

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft gestaag stijgen, en hoewel de ziekenhuisopnames niet helemaal volgen, de vaccinatiecampagne vlot blijft lopen en er volgens politiek en experten geen reden is voor paniek, is het volgens het Overlegcomité wel een reden om waakzaam te blijven.

Bovendien stijgen de besmettingen vooral onder jongeren en kinderen. Dat is ook de groep die (nog) niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. Het noopte minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke er vorige week donderdag in de Kamer toe om nogmaals op te roepen tot het testen van jongeren en begeleiders voor ze op kamp vertrekken. «wanneer ons mobiele testteam van de Universiteit Antwerpen vaststelt en blijft vaststellen dat bij een op twee preventieve screenings voor jeugdkampen kinderen besmet zijn, dan is het verstandig om te zeggen dat je voor jeugdkampen vertrekken de jongeren gaan testen», klonk het toen.

Nochtans had Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle de deur daarvoor al dichtgegooid. «We gaan de regels niet veranderen tijdens de match», liet hij vorige maandag optekenen op Radio 1. Verschillende jeugdorganisaties vonden dat ook praktisch onhaalbaar.