Overleg gaat maandag voort, acties blijven

Overleg gaat maandag voort, acties blijven

De vakbonden van de cipiers hebben deze voormiddag opnieuw overlegd met minister van Justitie Koen Geens. Het heikele thema, de minimale dienstverlening die de minister wil invoeren, kwam wel nog niet aan bod. Het overleg gaat maandag voort en de stakingsacties blijven, zo werd na afloop bij de vakbonden vernomen. De bonden gaan uit van lange onderhandelingen, dus een oplossing werd niet meteen verwacht. Volgens Filip Dudal van ACV Openbare Diensten verliep het overleg vandaag constructief, maar kwamen de moeilijke hoofdstukken nog niet aan bod. "De vakbonden hebben opmerkingen gemaakt, de heikele punten moeten nog aan bod komen. Maandag gaan we verder vergaderen."

"Er is nog niets te melden", dixit Gino Hoppe van ACOD. Volgens ACV kwamen items als opleiding of de oprichting van een beleidsraad aan bod. "Pas vanaf maandag komen met de minimale dienstverlening de zwaardere brokken aan bod", voegt Hoppe toe.

Sinds vorige dinsdag staken de cipiers tegen de ontwerptekst voor een minimale of gegarandeerde dienstverlening bij stakingen in de gevangenissen die minister Geens medio juni aankondigde. Gisteren stapten de bonden over op alternerende acties, per gewest, waarbij vrijdag Brussel aan de beurt is. In het weekend is geen staking voorzien door de bonden, maandag wordt hervat met Wallonië, dinsdag Vlaanderen enzovoorts.

De bonden gaven wel al aan dat ze alle acties dekken. Zo was gisteren maar ongeveer de helft van de werknemers aan de slag in de Vlaamse gevangenissen, hoewel volgens de actiekalender Vlaanderen pas vandaag aan de beurt is.

bron: Belga