Overheid investeert in ‘superdrones' die hulpdiensten moeten bijstaan

De nooddiensten krijgen binnenkort hulp van superdrones. Die moeten als eerste naar de getroffen plaats om zo snel mogelijk informatie doorsturen. De Vlaamse overheid trekt 1,78 miljoen euro uit voor het project. Dat schrijven de kranten van de Persgroep.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Het onbemande vliegtuig wordt bijvoorbeeld vanuit een brandweer- of ziekenwagen gelanceerd en stuurt vervolgens meteen beelden van de rampplek door in hoge kwaliteit. De drones wegen vijf kilo, halen een snelheid van dertig kilometer per uur en kunnen door een gas- of rookwolk vliegen zonder in brand te vliegen. Zo zijn ze in staat om bijvoorbeeld boven een brandend gebouw te hangen, waardoor de hulpdiensten al snel de situatie kunnen inschatten en beslissen of er versterking nodig is of niet.

“Deze drone gaat mensenlevens redden”, vertelt projectleider Rudi Van den Bergh. “De eerste minuten na een incident zijn van levensbelang. Hoe sneller de hulpdiensten zicht hebben op de toestand, hoe efficiënter ze kunnen ingrijpen.”

Jobcreatie

Het contract voor het superdroneproject werd gisteren getekend op de Drone Convention in Genk. In totaal zal de realisatie van de plannen 3,23 miljoen euro kosten. Verschillende technische bedrijven en onderzoekscentra van onder andere KU Leuven en iMinds slaan de handen in elkaar voor de ontwikkeling van de onbemande helikopters. Na een marktstudie is gebleken dat er de komende vijf jaar nood is aan 400 superdrones. Privébewakingsbedrijven hebben ook nog eens 900 toestellen nodig. Daarmee zouden er over zeven jaar 235 jobs gecreëerd worden.

Foto Pixabay