Overgrote meerderheid Franse spoorlui verwerpt hervormingen

Overgrote meerderheid Franse spoorlui verwerpt hervormingen

De tegenstanders van de hervorming van de Franse spoorwegen blijven zich weren. Bij een eigen bevraging van het personeel door de vakbonden verwierp 94,75 procent de plannen. Dat maakte het vakbondsfront vandaag bekend nu gisterenavond opnieuw een tweedaagse staking ingegaan is. Het front startte de eigen, niet-bindende, bevraging op 14 mei en de opkomst lag op 61,15 procent, luidde het op een persconferentie. De spoorlui konden tot gisterenavond hun stem uitbrengen.

Vandaag vindt de 21e stakingsdag sinds begin april plaats bij de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. De hervormingen van het spoor worden sinds vandaag in de Franse senaat behandeld. Op 29 mei start er de plenaire behandeling en op 5 juni is er een stemming. Het project werd al in eerste lezing goedgekeurd door de Assemblée Nationale.

De spoorbonden staken sinds begin april, en tot eind juni, twee dagen op de vijf uit protest tegen de overheidsplannen. De Franse president Emmanuel Macron wil onder meer de afschaffing van de statutaire benoeming en meer concurrentie op het spoor. De bonden vrezen een privatisering.

De SNCF verwacht vandaag opnieuw zware hinder. Bij de tgv's rijden bijvoorbeeld drie op de vijf treinen, bij de internationale treinen is dat twee op de drie. Elders is de hinder groter.

Gisteren vond bij de zuiderburen overigens de derde mobilisatiedag plaats sinds de verkiezing van Macron een jaar geleden. Een hele resem ambtenaren - postlui, onderwijzers, kinderopvangpersoneel ... - legde het werk neer of trok de straat op.

bron: Belga