OVAM richt pijlen op afval aan kust

OVAM richt pijlen op afval aan kust

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) gaat de komende jaren intensiever samenwerken met de tien kustgemeenten. Dat meldt OVAM vrijdag. De kust vraagt een aanpak op maat door de vele toeristen en tweedeverblijvers. De doorsnee Vlaming sorteert 70 procent van zijn afval en produceert 146 kg restafval per jaar. Voor de kustgemeenten ogen de cijfers minder goed. Daarom identificeerden de OVAM en de kustgemeenten een aantal specifieke "kustproblemen", die vragen om een aanpak op maat. De vele toeristen zorgen voor overvolle vuilnisbakken en overlast, en de tweedeverblijvers sorteren minder goed dan thuis. Daarnaast komt er heel wat vuil uit de zee terecht op de stranden.

OVAM en de kustgemeenten hebben daarom een actieprogramma uitgewerkt. Dat voorziet in meer ervaringsuitwisseling, de introductie van nieuwe afvalinzamelsystemen, een programma om het zwerfvuil met 20 procent terug te dringen en initiatieven om het afval van toeristen en horeca beter selectief in te zamelen. Zo wil OVAM onder meer werk maken van ondergrondse inzamelsystemen, kustgemeenten beter begeleiden, kustevenementen afvalarmer maken en een doorgedreven communicatie.

"Wij Vlamingen houden van onze kust. Dit afvalprogramma zal er via een doorgedreven samenwerking tussen de kustgemeenten voor zorgen dat er minder hinder is door zwerfvuil en restafval, dat onze stranden er een stuk properder bij liggen en dat er minder plastic in ons zeewater terecht komt. Zo zullen zowel toeristen als de mensen die er wonen, volop kunnen blijven genieten van een verblijf aan zee", aldus Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V).

bron: Belga