Oudste vrouw ter wereld zweert bij apart dieet

Oudste vrouw ter wereld zweert bij apart dieet

De kranige dame in kwestie heet Emma Morano (foto), een Italiaanse die geboren werd in 1899. Het Guinness World Records-boek erkent haar officieel als de oudste mens op aarde. Dat record heeft Morano naar eigen zeggen te danken aan haar aparte voedingsgewoonten.

100.000 eieren

"Ik eet elke dag twee eieren", vertelt de eeuwelinge. "En koekjes. Maar niet veel want ik heb geen tanden meer." De gewoonte om eieren te eten heeft Morano al meer dan 90 jaar. Op haar twintigste werd bij haar bloedarmoede vastgesteld, waarna de dokter haar aanraadde om elke dag drie eieren te eten: twee rauwe en een hardgekookt. Bijna een eeuw later heeft ze al meer dan 100.000 eieren achter de kiezen.

Geen vlees

"Emma heeft altijd heel weinig groenten en fruit gegeten", bevestigt haar huidige dokter Carlo Bava, die haar de voorbije 27 jaar begeleid heeft. "Ze eet ook geen vlees omdat ze het niet meer lust en iemand haar verteld heeft dat je er kanker van krijgt."

Volgens Bava heeft Emma haar hoge leeftijd deels te danken aan goede genen. Haar moeder stierf op haar 91ste en twee van haar zussen rondden net als zij de kaap van de 100.