Ouders zijn vragende partij voor ‘gezinsondersteuners'

Ouders zijn voorstander van de invoering van ‘gezinsondersteuners', naar analogie met de dienstencheques. De ondersteuners zouden de ouders tegen betaling extra steun kunnen geven in de stressvolle uren na school.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Volgens Markant vzw - het netwerk van actieve en ondernemende vrouwen - is er een grote maatschappelijke behoefte aan mensen die gezinnen kunnen bijstaan in de drukke uren na het sluiten van de school. Dat heeft de organisatie geleerd uit een grootschalige bevraging die het samen de KU Leuven uitvoerde.

"Met naschoolse opvang is niets mis. Maar veel ouders willen dat hun kinderen na school thuis opgevangen kunnen worden. Vroeger speelden grootouders vaak die rol. Maar doordat grootouders langer moeten werken, lukt dat niet langer", legt Diane Devriendt, algemeen directeur van Markant vzw uit.

Geen nieuw beroep van maken

Het netwerk stelt voor om die maatschappelijk behoefte te laten invullen door gepensioneerden en studenten, die de ouders in de vooravond kunnen bijstaan. "Ze kunnen bijvoorbeeld de kinderen ophalen van school, en al aan de voorbereidingen voor de maaltijd beginnen, terwijl de kinderen hun huiswerk maken", aldus Devriendt.

Markant vzw pleit voor een apart statuut voor die rol van ‘gezinsondersteuner'. Maar het is niet de bedoeling dat de gezinsondersteuners een nieuwe beroepscategorie vormen. "Het zou gaan om een beperkt aantal uren per dag: maximum 1 à 2 uren, en niet elke dag van de week". De gezinsondersteuner zou daarvoor betaald worden. "Maximum 10 à 11 euro per uur, anders dreigt het te prijzig te worden". Dankzij het statuut zou de gezinsondersteuner verzekerd zijn, met zo weinig mogelijk sociale bijdragen. De inkomsten zouden in het statuut ook belastingvrij zijn.

Ook andere taken zouden kunnen vervuld worden door de gezinsondersteuner, zoals het bijstaan van alleenstaande bejaarden die geen zware zorghulp nodig hebben.

Prijs fiscaal gunstig tarief

In navolging van het systeem van dienstencheques pleit de vzw voor de fiscale aftrekbaarheid voor gebruikers van gezinsondersteuning. Tegelijk beseft de organisatie dat daar een hoog prijskaartje aan hangt. CD&V-kamerlid Griet Smaers heeft al eerder een wetsvoorstel ingediend om het statuut van gezinsondersteuner in het leven te roepen. "Wij merken bij de ouders veel vraag naar zo'n ondersteuning, zowel bij de werknemers als de zelfstandigen en ondernemers", aldus nog Diane Devriendt.