Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

Ouders onderschatten vaak overgewicht van hun kinderen

Die conclusie is het resultaat van een grootschalig onderzoek dat werd voorgesteld op een Europees congres voor Adipositas (vetzucht) in het Schotse Glasgow. Het congres duurt nog tot woensdag. De onderzoekers baseerden zich voor hun conclusie op 87 studies die de voorbije 20 jaar wereldwijd werden uitgevoerd. De onderzochte data hebben betrekking op zowat 24.774 kinderen en jongeren tussen de 0 en 19 jaar en hun ouders.

Overgewicht vertienvoudigd

«Ondanks inspanningen om de bevolking bewust te maken van het probleem van obesitas blijkt uit onze vaststellingen dat het overgewicht van kinderen vaak onderschat wordt», verklaart Abrar Alshahrani van de Engelse universiteit van Nottingham. Daardoor krijgen vele kinderen niet de ondersteuning die ze nodig hebben om gezond te blijven. De kinderen zelf zijn zich dikwijls evenmin bewust van de mate van hun overgewicht.

Het aantal kinderen en jongeren die met overgewicht kampen is de voorbije veertig jaar wereldwijd meer dan vertienvoudigd. Het aantal vijfjarige meisjes met obesitas steeg van 5 miljoen in 1975 naar 50 miljoen in 2016. Bij de jongens ging het in dezelfde tijdspanne van 6 miljoen naar 74 miljoen.

Ook artsen vaak mis

Toch blijkt met 55% meer dan de helft van de ouders van te dikke kinderen het gewicht van hun spruiten te onderschatten. Dat is vooral het geval wanneer het gaat om erg jonge kinderen. Moeders en vaders die zelf te veel kilo's met zich meeslepen en een beperkte scholing hebben genoten, slaan de bal het vaakst mis. Van de zwaardere kinderen en tieners zelf schat zeker een derde, ongeveer 34%, het eigen gewicht te gunstig in. Opmerkelijker nog is dat ook artsen vaak geen juiste inschatting maken rond het overgewicht van kinderen, zeggen de onderzoekers.

Meest gelezen
 1. tepelthumb

  Influencer reageert briljant op kritiek dat «haar tepels door haar T-shirt te zien zijn» (video)

 2. juttathumb

  Schaatsster Jutta Leerdam verbaast volgers met «te kleine» bikini: «Dit ziet er niet uit!» (foto)

 3. adriaanthumb

  Ex van Adriaan Van den Hoof reageert op zijn excuses: «Ik ben geschrokken»

 4. victoriano-izquierdo-Orcw3QahuS0-unsplash (2)

  Bijna helft van Belgen heeft moeite om eindjes aan elkaar te knopen

 5. jonathan-j-castellon-be8AmxavYp8-unsplash (2)

  Dit is de beste dag van de week voor een geslaagde date