Ouders Merel De Prins en sympathisanten ontvangen op kabinet Geens

Ouders Merel De Prins en sympathisanten ontvangen op kabinet Geens

De ouders van Merel De Prins zijn donderdagnamiddag ontvangen op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens, samen met de ouders van een klasgenoot dat ook was omgekomen bij een verkeersongeval. Die hadden een brief bij voor de minister, die ondertekend was door 10.700 personen en verenigingen en waarin ze een aantal pijnpunten op het vlak van verkeersveiligheid en justitie aankaarten. Eerder donderdag was de 21-jarige man die Merel De Prins in oktober vorig jaar had doodgereden, veroordeeld tot 5 jaar cel en een levenslang rijverbod. In het proces tegen die man, de 21-jarige Muhammed Aytekin, bleek dat die al al 18 maal veroordeeld was voor rijden zonder rijbewijs en 5 maal voor rijden ondanks een rijverbod, waarbij hij telkens een rijverbod kreeg opgelegd.

"Wij begrijpen niet dat politie en justitie dergelijke bestuurders niet van de weg kunnen houden", zei Els Anthonissen, de moeder van één van de klasgenootjes van Merel De Prins. "We begrijpen niet dat zoveel gevaarlijke bestuurders blijven rondrijden, hoeveel keer ze ook al veroordeeld zijn. Net zoals we niet begrijpen dat er zoveel verkeersslachtoffers blijven vallen. We krijgen het gevoel dat verkeersongevallen gebanaliseerd worden, dat het iets is dat er gewoon bij hoort. Dat mag niet gebeuren, want verkeersongevallen veroorzaken onvoorstelbare menselijke drama's."

De ouders en sympathisanten dringen aan op een aantal maatregelen, zowel op het vlak van verkeersveiligheid als van justitie. "Kruispunten moeten verkeersveiliger gemaakt worden", zegt Rony Sanchez. "Er moet werk gemaakt worden van dodehoekcamera's. Het kan niet dat de politie vandaag nog steeds niet kan nagaan of het rijbewijs waarmee iemand rondrijdt rechtsgeldig is of niet."

bron: Belga