"Ouders Heverlee reageren negatief op boek over busramp Sierre"

Gisterenavond tijdens een misviering en vanmorgen aan de Sint-Lambertusschool in Heverlee hebben leerlingen, leerkrachten en ouders het feit herdacht dat precies vier jaar geleden 28 leerlingen en begeleiders in het Zwitserse Sierre om het leven kwamen bij een busongeval. Onderwerp van gesprek was het boek dat journalist Douglas De Coninck deze week uitbracht over de ramp. Volgens deken Dirk De Gendt waren de reacties op het boek negatief. "De ouders vinden dat zij en hun kinderen door de auteur misbruikt worden als verkoopargument en dit op het ogenblik dat de ramp herdacht wordt en alles weer zeer emotioneel wordt. Het boek rijt wonden open, terwijl het niets bijbrengt. Het brengt niet alleen hun kinderen niet terug, het levert ook inhoudelijk niets nieuws op bij wat het gerecht in Zwitserland al diepgaand heeft uitgespit. Men heeft meer vertrouwen in de conclusies van het Zwitserse gerecht dan in die van de betrokken journalist. Ik weet dat een van de ouders hierover een kwade mail gestuurd heeft naar de redactie van De Morgen en Humo", aldus De Gendt.

De Gendt zegt dat hij de reacties begrijpt. "Het boek zit vol met suggesties en eigen interpretaties. De chauffeur heeft bijvoorbeeld inderdaad ge-sms't dat dit zijn laatste rit zou zijn bij Toptours, maar dit was volgens zijn echtgenote zo afgesproken. Hij had een nieuw contract bij Toptours geweigerd omdat de busreizen te belastend waren voor hun gezinsleven. De ouders willen wel degelijk weten wat er precies gebeurd is, maar als dit niet kan, moet men er zich bij kunnen neerleggen. Men moet er mee kunnen leven dat niet alles in het leven verklaarbaar is", aldus De Gendt.

De misviering gisterenavond gebeurde traditioneel in intieme kring in aanwezigheid van ouders, kinderen en leerkrachten, terwijl de plechtigheid vanmorgen publiek was. Aan het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers op het Sint-Lambertusplein in Heverlee lieten de leerlingen van de Sint-Lambertschool 28 ballonnen op. Er werden ook liedjes gezongen en aan het monument werden lantaarns met een lichtje opgehangen als teken van eeuwig leven.

bron: Belga