Ouderliefde veroorzaakt obesitas

Ouderliefde veroorzaakt obesitas

iefhebbende ouders leidt vaak tot voedselverspilling of tot obese kinderen. Ze willen hun telgen verwennen met eten, waardoor ze veel te veel maken of ongezonde maaltijden bereiden.

We kennen het allemaal: toen je vroeger thuiskwam van een schoolreis, had je mama je lievelingseten voor je klaargemaakt. Als koter is dat doorgaans geen slaatje of visgerecht, maar een pizza of verloren brood met heel veel bruine suiker. Dat is geen probleem als je ook vaak genoeg gezond eet, maar een studie van onder andere de Getulio Vargas Foundation en het Cornell Food and Brand Lab toont aan dat moeders die hun kind te vaak willen verwennen er zo voor zorgen dat hun kind obees wordt.

"Ouders willen er alles aan doen om een goede mama of papa te zijn. Daarom voorzien ze allerlei snacks voor tussen de maaltijden door en zullen ze altijd enkele borden te veel maken, zodat ‘zeker iedereen genoeg gegeten heeft'. Toch zijn dat net de handelingen die leiden tot voedselverspilling en obesitas", vertelt wetenschapper Gustavo Porpino.

Hoe meer, hoe beter

Natuurlijk willen opvoeders dat hun kroost gezond eet, maar in plaats van vette voeding te vervangen door meer voedzame gerechten, bereiden ze beiden. Daardoor wordt er natuurlijk veel weggegooid en eet het kind niet per se gezonder. "De goede intenties zijn er, nu moeten we ervoor zorgen dat ze juist geuit worden, zonder voedselverspilling of obesitas tot gevolg." De onderzoeker wil dat voedingsexperts meer uitleg geven aan ouders hoe ze hun kind in de watten kunnen leggen met gezonde maaltijden. Uit onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid blijkt immers dat ongeveer 18% van de 2- tot 17-jarigen in ons land kampt met overgewicht.

Foto Pixabay