Oude kluizenaarster schenkt grote erfenis weg

Oude kluizenaarster schenkt grote erfenis weg

Marija Zlatic is een 86-jarige vrouw die al jaren in een hut van modder woont in het oosten van Servië. In 1956 woonde ze een tijdje in Australië met haar man Momcilo, maar Marija keerde na achttien maanden terug naar haar geboorteland om voor haar zieke moeder te zorgen. Nadat haar moeder overleden was, bleef ze in Servië. Haar echtgenoot bleef in Australië en het echtpaar onderhield contact via brieven.

Na verloop van tijd verwaterde het contact en vervreemde het koppel van elkaar. Het enige dat Marija nog van haar man hoorde waren geruchten. Zo zou de Momcilo boerderijen hebben opgericht, maar dat geloofde ze niet.

Toen Marijia in 2011 te horen kreeg dat Momcilo overleden zou zijn, vroeg ze aan een buur om dat te onderzoeken. De buurvrouw bevestigde via advocaten het overlijden van Momcilo en na een zoektocht van vier jaar vond ze het fortuin dat de man had achtergelaten. Momcilo bezat daadwerkelijk enkele ranches, goed voor een waarde van drie miljoen Australische dollar. Na belastingen kwam dat neer op een erfenis van 940.000 dollar (610.000 euro) voor Marija.

Marija schenkt al dat geld weg aan de buren die haar bezoeken en helpen met hout sprokkelen. "Ik heb het geld niet nodig", zegt ze aan B92. "Ik heb genoeg aan brood, water en hout zodat ik warm door de winter kom. Waar ik binnenkort naartoe ga, heb ik geen geld nodig dus ik geef het weg. Zij hebben het meer nodig", aldus de kluizenaarster.