Oude Ikea-meubels brengen klein fortuin op

Oude Ikea-meubels brengen klein fortuin op

Ikea-meubels uit de jaren tussen 1950 en 1980 zijn gegeerd goed. Op veilingsites vliegen ze voor fortuinen de deur uit. Dat blijkt uit cijfers van Barnebys, een zoekmachine die de verkoopcijfers van 2.000 veilinghuizen wereldwijd bijhoudt.

In de populaire Zweedse keten kan je voor een zacht prijsje hippe meubels op de kop tikken. Wie er thuis nog heeft staan van tientallen jaren geleden, kan er bovendien nog heel wat winst op maken. Zo is en paar zetels uit het jaar 1943 onlangs verkocht voor 58.000 euro.

Scandinavisch design

Scandinavisch design is de laatste jaren steeds populairder geworden en nu vallen heel wat mensen ook als een blok voor de vroege Ikea-meubels. Vaak gaat het om ontwerpen van bekende designers, zoals de Deen Verner Panton. Hij ontwierp in 1993 de Panton Chair, die toen zo'n 70 euro kostte. Nu betaal je er ongeveer 800 euro voor.

“De vraag naar vintage meubels van Ikea is groter dan ooit”, vertelt Pontus Silfverstolpe van Barnebys. “Het laatste jaar vond er een geweldige explosie plaats. In tegenstelling tot heel wat van hun hedendaagse items, werden de vroegere Ikea-producten heel goed gemaakt en doorstonden ze zo de tand des tijds.”

 

https://www.instagram.com/p/BMJ8OC8gwD_/