Oud-medewerkster Villa Rosa getuigt over mishandeling bejaarden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een voormalige verpleegkundige die op de gesloten afdeling van het woonzorgcentrum Villa Rosa heeft gewerkt, heeft in een getuigenis bij VTM NIEUWS opnieuw een boekje open gedaan over het reilen en zeilen op de afdeling Stokroos. Het woonzorgcentrum kwam vorig jaar in opspraak toen bekend werd dat vier verzorgers vernederende foto's van bewoners hadden gedeeld in een besloten Whatsapp-groep. De voormalige medewerkster komt nu met haar getuigenis, die ze eerder al deed bij de politie, naar buiten omdat ze vindt dat daar tot nu toe nog niets mee gedaan is. "In de hoop dat de vier daders hun straf niet ontlopen en nooit nog één voet in een woonzorgcentrum kunnen zetten", vertelt C. aan VTM NIEUWS.

Volgens C. stond de organisatie op de afdeling toen niet op punt. "In die eerste weken op de gesloten afdeling Stokroos merkte ik dat de organisatie totaal niet op punt stond. Iedereen maakte er zijn eigen regels. Gsm's gingen mee de afdeling op. Fouten en verwondingen werden niet gesignaleerd. Onze leidinggevende was meer ziek dan aanwezig op de werkvloer... In zo'n stuurloos klimaat namen al gauw enkele dominante verpleegsters de boel over. Met hun eigen wetten en regels."

Verder beschrijft ze hoe demente bejaarden met hun haren over de badkamervloer werden gesleurd als ze niet gewassen wilden worden en hoe moeilijke bewoners werden opgesloten en niet meer ververst werden tot hun ontlasting tegen hun huid aankoekte. "Vaak hoorde ik het gebrul en het schreeuwen om hulp tot op de gang. Wanneer ik daar een opmerking over maakte, werd dat geminimaliseerd. "Je moet al eens steviger optreden op deze afdeling, maar ik vond het echt niet oké."

Volgens het parket van Limburg is het gerechtelijke onderzoek nog steeds lopende en wordt er binnenkort een eindvordering verwacht.

bron: Belga