Oud-journalist Hugo De Ridder overleden

Oud-journalist Hugo De Ridder overleden

Hugo De Ridder, die politiek journalist was bij De Standaard, is op de leeftijd van 86 jaar overleden. Dat heeft de krant vandaag gemeld. Hij was vooral bekend als onderzoeksjournalist en auteur van het boek "De Keien van de Wetstraat". De Ridder bracht onder andere mee het RTT-schandaal en het verhaal van de gesprekken in Poupehan aan het licht, voegt de VRT er op zijn nieuwswebsite aan toe.

Er stromen vanmiddag op Twitter tal van reacties binnen op het overlijden van oud-journalist Hugo De Ridder.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois noemt De Ridder "lange jaren een sterkhouder van De Standaard, eminent Wetstraat-en onderzoeksjournalist, auteur van vele vaak onthullende politieke boeken". Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beschouwt hem als "decennialang ons politiek geheugen".

Volgens Dave Sinardet, professor Politieke Wetenschappen, leverde De Ridder "een considerabele bijdrage aan het ontsluieren van de machtsprocessen in de Belgische politiek". "Boeken als 'De keien van de Wetstraat' en 'Sire, geef mij 100 dagen' werden klassiekers in de Belgische politieke geschiedschrijving."

Peter Vandermeersch, gewezen hoofdredacteur van De Standaard en nu hoofdredactie bij de Nederlandse krant NRC, roemt De Ridder als "journalistiek icoon".

VTM-journalist Dirk Vanden Bogaert beschrijft hem als "Politiek #journalist van De #Standaard". "Zelf een 'Kei in de #Wetstraat'. Hij onthulde ook hoe het er achter de schermen van de politiek aan toeging. Een voorbeeld."

Gewezen reclamemaker Guillaume Vanderstichelen heeft "heel fijne herinneringen aan Hugo De Ridder. Groot journalist en aangenaam gezelschap".

Pieter Timmermans, topman van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), "verslond zijn boeken 'De keien van de Wetstraat' en 'Sire, geef mij honderd dagen' en begreep zo hoe de Wetstraat 'echt' functioneert".

bron: Belga