Oscar Academy had nog nooit zoveel vrouwelijke leden

Oscar Academy had nog nooit zoveel vrouwelijke leden

De 928 nieuwe leden representeren 59 verschillende landen, aldus de Oscar Academy op haar website. Onder meer de Zuid-Koreaanse actrice Doona Bae, de Algerijnse actrice Sofia Boutella en de Indiase acteur Ali Fazal staan op de lijst.

Het jongste nieuwe lid (actrice Quvenzhané Wallis) is 14 jaar oud. De componiste Sofia Gubaidulina is met haar 86 het oudste nieuwe lid. Bijna de helft van de nieuwe leden zijn vrouwen, wat het totale aantal vrouwen op 31 procent brengt. In 2015 was nog slechts een kwart van de leden van het vrouwelijke geslacht.

Etnische achtergrond 

Ook het aandeel niet-blanken stijgt elk jaar. Van de nieuwe leden gaat het om 38 procent, in totaal heeft in 2018 16 procent een etnische achtergrond. In 2015 ging het nog om slechts 8 procent.

In 2016 kondigde de Academy concrete stappen aan om meer divers te worden, nadat er twee jaar op rij klachten waren omdat de Oscars te blank waren. Verschillende acteurs riepen zelfs op tot een boycot. De Academy reageerde door onder andere meer personen met een etnische achtergrond in leidinggevende posities te benoemen. Tegen 2020 wil de Academy het aantal vrouwelijke leden en leden van etnische minderheden met 20 procent verhogen, en ze zal ook leden hun stemrecht afnemen nadat ze tien jaar niet actief zijn geweest in de filmindustrie.