OS 2022 - Zeven nieuwe disciplines en meer vrouwelijke atleten op Winterspelen in Peking

OS 2022 - Zeven nieuwe disciplines en meer vrouwelijke atleten op Winterspelen in Peking

Op de Olympische Winterspelen van Peking in 2022 zullen zeven nieuwe disciplines hun opwachting maken. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag. In het uitgebreide programma zal extra aandacht zijn voor meer gendergelijkheid. In vier sporten zullen bij de volgende editie van de Winterspelen een landenwedstrijd voor gemengde teams aan het programma wordt toegevoegd: shorttrack, schansspringen, snowboarden (cross) en freestyle-skiën (aerials). Het IOC maakte tevens bekend dat bij het olympische bobsleeën de monobob voor vrouwen wordt toegevoegd. Bij het freestyle-skiën zal in Peking ook de Big Air (mannen en vrouwen) olympisch zijn.

"Het is ons doel om een evenwicht te vinden tussen traditionele en innoverende disciplines", legde technische directeur Kit McConnell, die verantwoordelijk is voor het olympisch programma, uit. "We zullen de vrouwelijke vertegenwoordiging verhogen. In Peking zal het hoogste aantal ooit deelnemen aan de Winterspelen."

In verschillende disciplines wordt het aantal toegestane deelnemers drastisch verminderd. Zo zullen er in het biatlon (20 atleten minder) en het schaatsen (26 atleten minder) plekjes verloren gaan. In het ijshockey voor vrouwen wordt het aantal teams dan weer verhoogd van 8 naar 10, waardoor er 46 atleten bijkomen. Het IOC hoopt in Peking 1.314 vrouwelijke atleten te kunnen verwelkomen op een totaal van 2.892 olympiërs. Zo zal 45,44 procent van de deelnemers vrouwelijk zijn. In Pyeongchang waren dat er nog 1.211 ofwel 41,9 procent.

Het IOC maakte tevens bekend dat er voor de Youth Olympics in 2022 nog vier kandidaat-gaststeden overblijven: Botswana, Nigeria, Senegal en Tunesië. In oktober wordt het gastland in Buenos Aires verkozen.

bron: Belga