OS 2016 - Panel van IOC heeft laatste woord over Russische sporters

OS 2016 - Panel van IOC heeft laatste woord over Russische sporters

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat een driekoppige jury vormen die uiteindelijk als laatste een besluit neemt of de Russische sporters deel mogen nemen aan de Spelen. Dat maakte de organisatie zaterdag bekend.

De internationale bonden kregen de taak alle Russische atleten die zich voor Rio hadden gekwalificeerd door te lichten op hun dopingverleden of banden met het dopingsysteem. De meeste van de 24 betrokken federaties hebben inmiddels een beslissing genomen. Van de 387 sporters die zich hadden gekwalificeerd, zijn er vooralsnog een 120-tal niet welkom.

"Het panel gaat zich buigen over elke individuele sporter om te bekijken of zijn deelname geschikt is voor het IOC", aldus IOC-woordvoerder Mark Adams. Het panel, dat bestaat uit Ugur Erderner uit Turkije, Claudia Bokel uit Duitsland en Juan Antonio Samaranch uit Spanje, zal dit doen nadat de rechters van het Hof van Arbitrage voor Sport (TAS) een oordeel hebben geveld over de Russische sporters die de verschillende federaties naar voren hebben geschoven, zegt de woordvoerder. De finale beslissing zal genomen worden voor het begin van de Spelen op 5 augustus.

De beslissing werd genomen tijdens een vergadering van de raad van bestuur van het IOC, die normaal gezien tot zondag zou duren, maar zaterdagavond al werd afgerond. Voorzitter van het IOC Thomas Bach geeft zondag om 12.00 uur lokale tijd (17 uur Belgische tijd) een persconferentie.

bron: Belga