Orkaan Ophelia zet koers naar Britse eilanden

Orkaan Ophelia zet koers naar Britse eilanden

Ophelia is zaterdag versterkt tot categorie 3. Het Met Office, de Britse weerdienst, waarschuwt voor rukwinden van meer dan 100 km/u in verschillende delen van het VK en tot bijna 130 km/u aan de kust, vooral in Noord-Ierland (archieffoto). De doortocht van Ophelia kan ook gepaard gaan met hevige regenval, luidt het. Verschillende delen van het land krijgen voor morgen en overmorgen de waarschuwing ‘geel alarm' mee.

Ophelia werd donderdag opgeschaald tot een orkaan, de tiende al dit seizoen. Het is al van 1893 geleden er zoveel tropische stormen uitgroeiden tot orkanen. In de nacht van zaterdag op zondag liet Ophelia winden tot 185 km/u optekenen. De orkaan had toen al de Azoren achter zich gelaten en bewoog met een snelheid van 44 km/u in noordoostelijke richting. Nooit eerder werd zo'n krachtige orkaan waargenomen in het oosten van de Atlantische Oceaan.

Zeldzaam

Orkanen die Europa bereiken zijn zeldzaam. Een orkaan heeft immers warm zeewater nodig. Boven het koude water op weg naar Europa zwakken ze af. Daar zal in de toekomst echter verandering in komen. Volgens wetenschappers zal Europa door de opwarming van de aarde steeds vaker en steeds harder getroffen worden door orkanen.

Overigens is Ophelia op het moment dat ze aan land gaat hoogstwaarschijnlijk geen echte orkaan meer maar een post-tropische storm met orkaansnelheden. Dat betekent dat de structuur van de storm veranderd is door het koude zeewater. Daardoor heeft ze bepaalde typische eigenschappen van een orkaan niet meer, zoals een oog.