Orban wil van Europese verkiezingen stemming tegen migratie maken

Orban wil van Europese verkiezingen stemming tegen migratie maken

De Hongaarse premier Viktor Orban wil van de Europese verkiezingen in mei een stemming tegen elke vorm van migratie maken. Die boodschap heeft hij vandaag uitgedragen op een persconferentie in Boedapest. "De doelstelling van Hongarije is dat de krachten tegen migratie de meerderheid halen in het Europees Parlement, dan in de Europese Commissie en uiteindelijk, als resultaat van nationale verkiezingen, ook in de Europese Raad (van staatshoofden en regeringsleiders, nvdr)", zo verklaarde Orban op een zeldzame persconferentie.

Orban begroette de toenadering tussen "zijn held" Matteo Salvini en de conservatieve Poolse regeringspartij PiS. De leider van de extreemrechtse Lega was gisteren in Warschau om te praten over een Europese alliantie. "Ik heb grote verwachtingen over de Pools-Italiaanse samenwerking. Ik ben het beu dat de EVP enkel samenwerkt met de liberalen. We zouden rechts van de EVP moeten kijken", zei Orban.

Orban is lid van de EVP, de christendemocratische en conservatieve partij die al jaren de grootste in het Europees Parlement is. Ook de Hongaarse premier is vorig jaar het hof gemaakt door Salvini, maar ondanks de zware onderlingen spanningen blijven zijn partij Fidesz en de EVP voorlopig hun lot aan elkaar verbinden.

Volgens de analyse van Orban zijn er momenteel twee beschavingen in Europa, met "een gemengd christelijk-islamitische beschaving" in het westen en een "traditionele christelijke beschaving" in het centrum en oosten van het continent. Zijn Fidesz verdedigt die tweede optie, en ziet bijvoorbeeld het samenlevingsmodel van de nieuwe uiterst rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro als een baken.

Orban leidt Hongarije sinds 2010 met een comfortabele meerderheid. Vorige maand kreeg hij wel af te rekenen met massaal straatprotest tegen de zogenaamde slavenwet, die arbeiders kan verplichten tot jaarlijks 400 overuren, terwijl werkgevers drie jaar de tijd krijgen om die overuren uit te betalen. De betogers hekelden ook de eenzijdige positieve verslaggeving over de regering op openbare omroepen, de beperking van de academische vrijheid en corruptie rond hooggeplaatste regeringsfunctionarissen en hun gezinnen.

Ook op Europees niveau ligt Orban onder vuur. Het Europees Parlement lanceerde in september nog de 'atoombomprocedure' van artikel 7 van het Europese verdrag tegen Hongarije omdat de fundamentele waarden in het land in het gedrang zouden zijn.

bron: Belga