Orban verliest interesse in Europese Volkspartij

Orban verliest interesse in Europese Volkspartij

De Hongaarse rechtspopulistische regeringspartij Fidesz wil enkel nog lid blijven van de Europese Volkspartij "als die haar koers verandert". Dat zei de Hongaarse premier Viktor Orban vandaag op een persconferentie. "De EVP krimpt en verliest invloed omdat ze in de verkeerde richting evolueert, richting links en het liberalisme." De rechtspopulistische Fidesz van premier Orban maakt deel uit van de Europese christendemocratische fractie, maar werd in maart vorig jaar geschorst nadat Orban in eigen land een postercampagne was begonnen tegen toenmalig Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, eveneens een EVP'er. Een evaluatiecomité dat geleid wordt door de Belg Herman Van Rompuy moet nagaan of de schorsing Fidesz opnieuw in de pas doet lopen en of de partij op termijn weer volwaardig lid kan worden. Een beslissing wordt eind deze maand verwacht.

Maar Orban geeft nu zelf aan dat zijn partij misschien niet meer geïnteresseerd is in het EVP-lidmaatschap, "tenzij ze terugkeert naar haar christendemocratische oriëntatie", zei hij op een persconferentie in Boedapest. "De EVP krimpt en verliest invloed omdat ze in de verkeerde richting evolueert, richting links en het liberalisme."

Fidesz wil een strenger migratiebeleid, "met bescherming voor de nationale cultuur en de identiteit van de Europese lidstaten", klonk het. "Als dat niet lukt zal er een nieuw christendemocratisch initiatief moeten komen in Europa."

bron: Belga