Opwarming Noordpool niet alleen veroorzaakt door mens

Opwarming Noordpool niet alleen veroorzaakt door mens

Uit een studie van de Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat een afwijking in de luchtcirculatie warme lucht naar de pool voert. Dat verklaart waarom het smelten van het ijs voor het eerst sneller gaat dan de meeste klimaatmodellen voorspelden. Studies verwachten dat de noordelijke poolzee ergens tussen 2050 en 2090 helemaal ijsvrij zal zijn.

Het blad 'Nature Climate Change' benadrukt dat dit niet betekent dat het verdwijnen van het poolijs geen gevolg is van de menselijke uitstoot van broeikasgassen. 60% van de gemeten afname van het Arctische zomerijs zou sinds 1979 volledig toegeschreven zijn aan opwarming door de mens. De rest is te wijten aan de natuur, zeggen de onderzoekers.

Het poolijs zou nog uit 14,3 miljoen vierkante kilometer bestaan, dat is een miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde van de voorbije drie decennia. Verder voorspellen klimaatonderzoekers dat de neerslag boven de Noordpool tegen het einde van de eeuw voornamelijk uit regen zal bestaan in plaats van uit sneeuw.

#Arctic sea ice extent for February 2017 is the lowest February in the satellite record. https://t.co/0HOL5O8PuV pic.twitter.com/Wx2ZIuBhWd

— NSIDC News (@NSIDC) March 6, 2017