Opvolger Noorse justitieminister bekendgemaakt na geënsceneerde aanvallen

Opvolger Noorse justitieminister bekendgemaakt na geënsceneerde aanvallen

De Noorse premier Erna Solberg heeft vandaag Joran Kallmyr als nieuwe minister van Justitie aangesteld. Tor Mikkel Wara stapte een dag eerder op als justitieminister nadat zijn vrouw verdacht wordt van het in scene zetten van aanvallen. Kallmyr is net zoals Tor Mikkel Wara lid van de conservatief-populistische Vooruitgangspartij FrP, die deel uitmaakt van de centrumrechtse regering.

Wara is sinds midden maart afwezig nadat de veiligheidsdienst PST zei zijn partner, Laila Anita Bertheussen, ervan te verdenken hun auto in brand te hebben gestoken bij een geënsceneerde aanslag. De wagen was geparkeerd aan hun huis toen het incident plaatsvond op 10 maart. De brand was snel geblust.

De brandstichting was het laatste incident in een reeks van aanvallen op de woning van Wara de voorbije maanden. In december werden het huis en de auto van het koppel nog beklad met een swastika en het woord "racist". Er werd gespeculeerd over een politiek motief.

De PST liet gisteren weten dat ze Bertheussen ervan verdenkt de aanvallen in scene te hebben gezet. Dat zou blijken uit forensisch bewijs en ander bewijsmateriaal.

bron: Belga