Opnieuw zwaar ongeluk met schoolbus in Frankrijk

Opnieuw zwaar ongeluk   met schoolbus in Frankrijk

De zware crash vond gisterenochtend rond 7.15 uur plaats in het centrum van Rochefort, in het westen van Frankrijk. Volgens het eerste onderzoek werd het ongeval veroorzaakt doordat een vrachtwagen van een bouwbedrijf zijn lading, een metalen element, verloor. Hierdoor kwam een zijpaneel los en sloeg die in op de schoolbus. Dat heeft Hervé Blanché, burgemeester van Rochefort gemeld. De wand «stond ongeveer in een hoek van 90 graden open wanneer de vrachtwagen de bus kruiste en reet de bus open ongeveer ter hoogte van de ramen», legde een politieman uit op BFM TV.

Zes van de vijftien scholieren die in de minibus zaten, zijn omgekomen. Er vielen ook drie lichtgewonden, waaronder de buschauffeur. De slachtoffers zijn tussen de 16 en 18 jaar oud en zaten op een middelbare school in Syrgères. De bus was onderweg van het eiland Ilê d'Oléron naar de school.

De Franse president François Hollande benadrukte dat «de omstandigheden van dit drama volledig opgehelderd moeten worden».

Tweede ongeval

Woensdag kostte een ongeval met een schoolbus in het oosten van Frankrijk nog het leven van twee jongeren van 11 en 15 jaar. Zeven anderen raakten gewond. De bus, die onderweg was van Pontarlier naar Morteau, raakte van een besneeuwde weg, vermoedelijk door een overdreven snelheid. Ook in oktober vorig jaar werd Frankrijk opgeschrikt door een frontale botsing van een passagiersbus met een vrachtwagen ten oosten van Bordeaux. Veertig mensen kwamen toen om het leven.

Foto AFP / X. Leoty