Opnieuw staking spoor volgende week vrijdag?

Opnieuw staking spoor volgende week vrijdag?

ACOD Spoor bevestigt de intentie om te staken komende vrijdag 9 oktober. De aanzegging voor de 24 urenstaking werd dinsdagochtend officieel ingediend voor het district Brussel (centrum van het land), aldus Michel Abdissi, de topman van de Franstalige vleugel CGSP Cheminots. Bijkomende acties dreigen op 19 en 20 oktober.

De stakingsaanzegging loopt van donderdagavond 8 oktober 22 uur tot vrijdagavond 9 oktober 22 uur. Gezien de zeer drukke noord-zuidverbinding in de hoofdstad, de slagader van het Belgische spoornet, valt te vrezen voor grote hinder op het hele net en dus niet enkel in het centrum van het land.

De socialistische spoorbond protesteert met de stakingsdreiging tegen de plannen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant voor het Belgische spoor. «De bloeding van het statutaire personeel moet tegen elke prijs vermeden worden», hekelt Abdissi. Hij betreurt dat de actie niet in gemeenschappelijk front gevoerd wordt. De christelijke ACV/CSC Transcom verkiest een brede informatiecampagne over de «gevaren van het moderniseringsplan» boven een staking, zo deelde de bond vorige week mee.

De socialistische bond dreigde eerder met bijkomende acties op 19 en 20 oktober. Maar daarvoor werden nog geen aanzeggingen ingediend. «We opteren voor 'gekruiste beurtstakingen', waarbij op die data een district uit het noorden (Vlaanderen, nvdr) en één het zuiden (Wallonië) het werk zullen neerleggen», aldus Abdissi.

Volgens Abdissi laat de bond tien dagen tussen de staking in de regio Brussel en de twee andere mogelijke acties in de hoop dat hij tegen dan uitgenodigd wordt aan de onderhandelingstafel.