Opnieuw problemen in kerncentrale Tihange

In de nacht van woensdag op donderdag is de kernreactor Tihange 3 onverwacht uitgevallen. Het gaat al om het zoveelste incident op korte tijd.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Tihange 3 werd gisterochtend om 00u48 automatische uitgeschakeld tijdens een onderhoud. De nucleaire waakhond FANC stuurde meteen twee experts ter plaatse, die concludeerden dat wellicht geen inbreuken op veiligheidsprocedures aan de basis liggen van de noodstop. Het zou eerder gaan om een technisch probleem aan een controlesysteem.

Volgens Engie - het moederbedrijf van uitbater Electrabel - is er nooit gevaar geweest voor de omgeving en komt de bevoorradingszekerheid niet in gevaar. Het bedrijf verwacht dat Tihange 3 in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw kan worden opgestart om middernacht. «Al moet het onderzoek naar de oorzaak nog uitmaken hoe lang de reactor precies onbeschikbaar zal zijn.»

Voor de kerncentrale van Tihange betekent het uitvallen van reactor 3 al het zoveelste incident in de jongste maanden. Zo moest de productie begin vorige maand nog worden teruggeschroefd door problemen in het niet-nucleaire gedeelte, om een element te kunnen vervangen. Na 24 uur kon ze uiteindelijk weer worden opgestart.

Ook oefent de FANC verscherpte controle uit, nadat het «een reeks kleine incidenten» had vastgesteld, te wijten aan «nonchalance». Electrabel kreeg vorige week nog de opdracht om een actieplan op te stellen dat die «vermijdbare» problemen in de toekomst zou kunnen voorkomen. Bovendien werden vier werknemers geschorst en moet het personeel een opleiding volgen om de veiligheid te verbeteren.

"Dit is onvoorstelbaar"

 

Kamerlid en engergiespecialist Johan Vande Lanotte (sp.a, foto) is niet te spreken over «het zoveelste incident op rij» in Tihange. Hij eist dat het controle-agentschap FANC snel uitleg komt geven in de Kamer en vindt het «onvoorstelbaar» dat Electrabel niet weet wat er precies is gebeurd met reactor 3 in Tihange.

«De Belgische centrales zijn de meest onbetrouwbare aan het worden», sneert hij. Vande Lanotte hekelt ook de beslissing van de regering om alles op het nucleaire te zetten, die hij omschrijft als «een keuze uit het verleden». «Mocht er een vorm van hernieuwbare energie zo vaak uitvallen, dan was deze regering er al lang mee gestopt.»