Opnieuw meer transitmigranten aan kust

Er zijn de afgelopen week opnieuw meer transitmigranten aangetroffen aan de Belgische kust. Dat blijkt uit cijfers van de grenscontroles in de politiezone Westkust die nu drie weken aan de gang zijn. De stijging is het gevolg van de gedeeltelijke ontruimingen van de tentenkampen in Calais en Duinkerke. De afgelopen week zijn er 118 transitmigranten opgepakt in de politiezone Westkust en nog een tiental dieper in het hinterland. Dat is een stijging met ruim een vijfde in vergelijking met de week ervoor, maar nog steeds maar een derde in vergelijking met de eerste week van de grenscontroles.

Er werden ook 141 transitmigranten aan de Belgische grens tegen gehouden. Ook hier is er stevige stijging van ruim 30 procent in vergelijking met de week ervoor. De eerste week werden nog 285 vluchtelingen staande gehouden. Volgens de politie heeft de gedeeltelijke ontruiming van het kamp in Calais en het kamp in Grande Synthe (Groot-Sinten) een duidelijke invloed op de cijfers.

Afgelopen weekend ontdekte de scheepvaartpolitie ook nog twaalf illegalen die met een jacht via Nieuwpoort Groot-Brittannië wilden bereiken.

bron: Belga