Opnieuw hoge onzonconcentraties verwacht Opnieuw hoge onzonconcentraties verwacht

Door het warme zomerweer worden opnieuw hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. Vooral in Vlaanderen bestaat de kans dat de Europese informatiedrempel (180 microgram ozon per kubieke meter lucht) wordt overschreden, zo waarschuwt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel). Gisteren werd de ozondrempel al overschreden in de Kempense gemeente Dessel, waar om 19.00 uur een waarde van 188 microgram per kubieke meter werd opgemeten. Ircel waarschuwt dat er vandaag een nog grotere kans op overschrijding van die drempel bestaat, en dan vooral in de Kempen en in het zuiden van West-Vlaanderen. "Er worden ozonconcentraties verwacht tussen 120 en 175 microgram per kubieke meter, lokaal tot 195 microgram per kubieke meter", zo klinkt het.

De hoge ozonwaarden zijn een gevolg van de hoge temperaturen - zo wordt in de Kempen opnieuw een maximumtemperatuur van 34 graden verwacht - in combinatie met de lage windsnelheden en de opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen, krijgen de raad om bij hoge ozonconcentraties tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te leveren. Door het warme zomerweer worden opnieuw hoge ozonconcentraties in de lucht verwacht. Vooral in Vlaanderen bestaat de kans dat de Europese informatiedrempel (180 microgram ozon per kubieke meter lucht) wordt overschreden, zo waarschuwt de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel). Gisteren werd de ozondrempel al overschreden in de Kempense gemeente Dessel, waar om 19.00 uur een waarde van 188 microgram per kubieke meter werd opgemeten. Ircel waarschuwt dat er vandaag een nog grotere kans op overschrijding van die drempel bestaat, en dan vooral in de Kempen en in het zuiden van West-Vlaanderen. "Er worden ozonconcentraties verwacht tussen 120 en 175 microgram per kubieke meter, lokaal tot 195 microgram per kubieke meter", zo klinkt het.

De hoge ozonwaarden zijn een gevolg van de hoge temperaturen - zo wordt in de Kempen opnieuw een maximumtemperatuur van 34 graden verwacht - in combinatie met de lage windsnelheden en de opstapeling van de luchtvervuiling van de voorbije dagen. Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen, krijgen de raad om bij hoge ozonconcentraties tussen 12.00 en 22.00 uur geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te leveren.

bron: Belga