Opnieuw een levensvraag beantwoord: zo reageren octopussen op MDMA

MDMA wordt voornamelijk gebruikt op feestjes, maar enkele onderzoekers hebben de drugs onlangs ook in een aquarium met octopussen gekapt. Dat resulteerde in enkele opmerkelijke observaties.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 1 min.

Gül Dölen, neurowetenschapper aan de John Hopkins University in Baltimore, bestudeert al jaren de effecten van MDMA. "Hierdoor hebben we neurale mechanismen ontdekt die ervoor zorgen dat MDMA bijzondere sociale effecten heeft."

Proteïne

Zowel mensen als octopussen hebben een gen voor een proteïne dat serotonine verbindt met de hersencellen. Omdat MDMA inwerkt op deze proteïne, wou Dölen onderzoeken hoe octopussen reageren op de drugs. De dieren zijn namelijk erg verlegen en leven een eenzaam bestaan.

Knuffelen

Gölen zette twee octopussen, in aparte kooien, samen in een aquarium. Toen de octopussen nog nuchter waren zochten de twee heel erg voorzichtig toenadering tot elkaar. De eerste keer dat de dieren MDMA toegediend kregen, was de dosis te hoog. "Ze raakten in paniek en veranderen steeds van kleur." Maar bij de tweede poging ondervond de neurowetenschapper dat de octopussen elkaars kooien knuffelden en dat ze lichaamsdelen aan elkaar toonden die ze normaal nooit laten zien. "Sommige octopussen waren erg speels en anderen gaven zelfs een wateracrobatiekshow", zegt ze.