Opnieuw doden bij protesten Iran

Opnieuw doden bij protesten Iran

De protesten begonnen donderdag en sloegen zaterdag over naar de hoofdstad Teheran. Ze zijn gericht tegen het economisch en buitenlands beleid van de regering, maar de manifestanten viseren ook steeds meer de religieuze leiders, met ayatollah Ali Khamenei op kop.

Bij de doden zijn zes betogers, een kind, een politieman en een lid van de paramilitaire Revolutionaire Garde. Dat is een machtig elitekorps dat in dienst staat van de religieuze leiders en gehaat wordt door de betogers. Op sociale media is te lezen dat de politie in tientallen steden op betogers schiet, met doden als gevolg. Die berichten zijn vooralsnog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen.

"Vijanden van Iran"

Khamenei heeft op de staatstelevisie voor het eerst gereageerd op de betogingen. Volgens hem zitten de vijanden van Iran achter de onrust. "Bij de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben de vijanden zich verenigd, en ze gebruiken alle middelen, geld, wapens, beleid en hun veiligheidsdiensten om problemen te creëren voor het islamitische regime."

Zondag al sprak de Iraanse president Hassan Rohani het volk toe. Hij toonde zich weliswaar solidair met de betogers, maar verwierp tegelijk de gewelddadige rellen "die de veiligheid van het land en het volk in gevaar kunnen brengen". Rohani staat bekend als een meer gematigde figuur dan Khamenei.