Opnieuw acties op het spoor

Na de staking in het district Brussel vorige vrijdag, organiseert de Franstalige vleugel van de socialistische spoorbond (CGSP Cheminots) op maandag 19 en dinsdag 20 oktober nieuwe stakingen in Waalse districten. De Vlaamse vleugel ACOD Spoor beperkt zich tot voornamelijk sensibilisering en informatievergaderingen.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Op 19 oktober wordt er actiegevoerd in Oost- en West-Vlaanderen, en in de regio's Luxemburg, Namen, Luik en een deel van Waals-Brabant. Vooral in de Waalse regio's dreigt de stakingsoproep gehoor te krijgen, wat hinder zou kunnen veroorzaken op het hele spoornet.

ACOD Spoor vertaalt de ingediende stakingsaanzegging in een dag van sensibilisering en informatievergaderingen, maar zonder bijvoorbeeld stakingsposten, zegt Jean Pierre Goossens, de voorzitter van de Vlaamse vleugel. De hinder voor de reiziger zou beperkt blijven.

Dat geldt ook op 20 oktober, wanneer Antwerpen en Limburg aan de beurt zijn aan Vlaamse kant. De werkplaatsen en het goederenvervoer zullen wel platliggen, zegt Goossens, maar opnieuw zou het reizigersverkeer grotendeels gespaard blijven.

In Wallonië voert CGSP Cheminots op 20 oktober actie in Henegouwen en een deel van Waals-Brabant. De vakbond kondigt al aan dat het station Charleroi Zuid gesloten zal zijn. Ook dan kunnen de acties in Wallonië voelbaar zijn tot in Vlaanderen.

CGSP Cheminots protesteert tegen de strategische visie voor het spoor van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).