Oplossing voor zonevreemde sportinfrastructuur

Oplossing voor zonevreemde sportinfrastructuur

Er komt een oplossing voor de zonevreemde sportinfrastructuur in Vlaanderen. Denk aan de lokale voetbalclub die door de jaren heen een ballenkot, een trainerslokaal of een klein oefenveld heeft aangelegd. Vaak gaat het om zonevreemde infrastructuur. Voor dat soort historisch gegroeide situaties komt er nu een oplossing op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Minister Schauvliege past daarbij dezelfde techniek toe als bij de problematiek van de zonevreemde jeugdlokalen in 2015. Omwille van het maatschappelijke belang van de sportverenigingen (en van hun infrastructuur) wordt de infrastructuur namelijk opgenomen in de lijst van "handelingen van algemeen belang". Op die manier kunnen sportclubs onder meer uitbreiden, een nieuw terrein aanleggen of een kantine renoveren.

Voorwaarde is wel dat het gaat om infrastructuur van een erkende sportclub die aangesloten is bij een erkende sportfederatie of door het lokaal bestuur. En natuurlijk kan ook niet om het even waar bijgebouwd worden. Zo zijn er randvoorwaarden die ruimtelijk kwetsbaar gebied beschermen.

Volgens minister Schauvliege zal de ingreep voor veel tennisclubs, cafévoetbalploegen en andere sportclubs een oplossing bieden.

bron: Belga