"Oplossing blijft mogelijk"

Het is nog altijd mogelijk om een brexitakkoord te sluiten met de Europese Unie dat ook voor het Britse lagerhuis aanvaardbaar is. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt gezegd bij zijn aankomst op de vergadering met de Europese buitenlandministers. Zijn collega, brexitminister Stephen Barclay, heeft maandag opnieuw een ontmoeting met de Europese onderhandelaar Michel Barnier. Er is "vertrouwen en visie van beide kanten" voor nodig, denkt Hunt, "maar het is nog mogelijk een akkoord te vinden, want de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de buurlanden voor de komende 25 jaar staat op het spel".

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen vandaag in Brussel onder meer over het klimaat en de situatie in Jemen en de Sahel. De brexit staat normaal gezien niet op de agenda, maar Hunt wil ze wel op tafel leggen "in deze kritieke en cruciale periode", zei hij. "Onze boodschap is duidelijk: we kunnen een oplossing vinden die aanvaardbaar is voor het Britse parlement en de Europeanen."

Maar wat die oplossing precies inhoudt, blijft onduidelijk. Het Britse parlement stuurde premier Theresa May terug naar Brussel om de backstop uit het echtscheidingsakkoord - het noodmechanisme dat een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland moet vermijden eens het zover is - te vervangen door "alternatieve regelingen". De Europese Unie wil het echtscheidingsakkoord dat eind vorig jaar al bereikt werd absoluut niet openbreken en ziet enkel ruimte voor aanpassingen in de politieke verklaring, een korter en tot nog toe veel vager document over de toekomstige relaties tussen Groot-Brittannië en het continent. De Europese leiders herhalen keer op keer dat ze wachten op "concrete en realistische voorstellen" uit Londen.

De Britten verlaten de Europese Unie op 29 maart. Premier Theresa May wil voorlopig niet van uitstel weten. Brexitminister Stephen Barclay onderhandelt vanmiddag opnieuw met de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Ook oppositieleider Jeremy Corbyn trekt deze week nog naar het Schumanplein.

bron: Belga