Ophef rond seksuele voorlichting in Ierland: «Puberteit is Gods geschenk»

In Ierland is controverse ontstaan over seksuele voorlichting door een nieuw onderwijsprogramma voor basisschoolkinderen. «De puberteit is een geschenk van God» staat onder meer in de richtlijnen van de Ierse Bisschoppenconferentie. Het nieuwe programma met de naam ‘Flourish’ heeft als doel kinderen tot en met het zesde leerjaar kennis over seks en relaties bij te brengen.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Over onderwerpen als homoseksualiteit of transgender personen staat er bijvoorbeeld dat we «door God perfect ontworpen zijn om ons voort te planten». Politici en experten stellen de objectieve seksuele voorlichting via het programma echter in vraag.

Religieuze opvattingen

In principe geldt in het onderwijs het geactualiseerde leerplan, maar scholen kunnen zelf kiezen om bijvoorbeeld het programma van de bisschoppen te volgen. De omgang met seksualiteit wordt in Ierland vaak bepaald door religieuze opvattingen, aangezien het onderwijs aan kinderen en jongeren in meer dan 90 procent van de scholen in handen is van de kerk.

Anticonceptie

Het zeer katholieke EU-land heeft in 2015 het homohuwelijk via een referendum ingevoerd en in 2018, opnieuw na een volksraadpleging, de strikte abortuswet vernietigd. Na deze veranderingen en door een significante stijging van de pornoconsumptie bij jongeren, werd duidelijk dat er een grote behoefte is aan betere educatie en kennis over onder meer anticonceptie.