Ophef om nieuwe cartoon van Charlie Hebdo

Ophef om nieuwe cartoon van Charlie Hebdo

Op de cartoon wordt de verdronken peuter Aylan afgebeeld met daarboven de vraag: «Wat zou er van kleine Aylan geworden zijn als hij was opgegroeid?». Aylan spoelde dood aan op een strand in Turkije en zijn foto verscheen toen wereldwijd op de voorpagina's van kranten. Het antwoord op de vraag wordt daaronder gegeven met de woorden «Billenknijper in Duitsland», vergezeld van een tekening van twee mannen, die met een wellustige blik, twee bange vrouwen achternalopen. Het Franse magazine verwijst hiermee naar de recente gebeurtenissen in de Duitse stad Keulen waarbij tientallen vrouwen aangerand werden door migranten.

Op sociale media brengt de cartoon heel wat reacties teweeg. Sommigen vinden het net een satirirische manier om de pers te bekritiseren. Media zouden volgens critici immers het probleem in Keulen verdoezeld hebben om de publieke opinie over vluchtelingen niet aan te tasten Anderen vinden de cartoon dan weer gewoonweg racistisch en walgelijk.

Foto AFP / J. Demarthon

Disgusting cartoon in Charlie Hebdo ("what would've become of Aylan had he grown up? A groper") via @faizaz pic.twitter.com/iB4myFb1ke

— Sunny Hundal (@sunny_hundal) January 13, 2016