Opgesloten Iraanse VUB-prof krijgt nog altijd tot geen toegang tot advocaat

Ahmadreza Djalali, de Iraanse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel die in Iran tot de doodstraf werd veroordeeld, krijgt een jaar na zijn aanhouding nog altijd geen toegang tot een eigen advocaat. Dat vertelt zijn collega en spoedarts aan het UZ Brussel Gerlant Van Berlaer na een telefoongesprek met de man. Ondertussen heeft Djalali wel zijn hongerstaking beëindigd. "Helaas is er vandaag weinig tot geen verandering in zijn maatschappelijke situatie. Ahmadreza zit intussen al langer dan een jaar in de Evin-gevangenis in Teheran, Iran. Nog steeds zonder formele inbeschuldigingstelling, nog steeds zonder toegang tot een eigen advocaat", zegt Van Berlaer. De Iraanse rechter die zijn zaak behandelt, wil enkel een advocaat toestaan uit zijn eigen entourage, maar dat blijft Djalali naar verluidt permanent weigeren.

Ondertussen is Djalali wel gestopt met zijn hongerstaking, nadat die in maart levensbedreigend was geworden. Zijn lichamelijk situatie is nu aan de beterhand. "Ik voel me goed, ik eet en ik ben positief", zei Djalali volgens Van Berlaer. "Bedankt voor wat je gedaan hebt voor me, jullie hebben allemaal mijn leven gered. Blijf alstublieft doen wat jullie doen", klonk het verder.

De vele petities, handtekeningen en diplomatische acties krijgen voorlopig geen gehoor in Iran. Djalali's collega's publiceerden daarom onlangs nog een tekst in The Lancet, een toonaangevend wetenschappelijk medisch tijdschrift. Daarin stellen ze de vraag hoe ze moeten omgaan met deze bedreiging voor de wetenschap en het onderwijs in de toekomst.

bron: Belga