Opgelet! Komend weekend schakelen we over op wintertijd

Opgelet! Komend weekend schakelen we over op wintertijd

De zomer- en de wintertijd worden in België sinds 1977 toegepast. Het voornaamste doel ervan was energiebesparing: men kan langer van het daglicht genieten. Tegenstanders wijzen op de verstoring van het bioritme. Maar het einde van het gepruts met de horloges komt stilaan in zicht.

Afschaffen?

Op voorstel van de Europese Commissie besliste het Europees Parlement in maart vorig jaar om de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd in 2021 af te schaffen. Concreet willen de Europarlementsleden dat alle lidstaten in maart 2021 voor een laatste keer overschakelen naar de zomertijd. Lidstaten die de permanente wintertijd verkiezen, zouden dan in oktober van dat jaar een laatste keer de klok een uur terugdraaien.

De nieuwe federale regering moet nog een beslissing nemen of ons land permanent op winter- of zomertijd overgaat. Uit een bevraging van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister vorig jaar blijkt dat het grootste deel van de Belgen (83%) voorstander is van het afschaffen van de zomer-/wintertijd. Als ze moeten kiezen, is er een lichte voorkeur voor de wintertijd (50%) tegenover de zomertijd (45%).

Meest gelezen
 1. anunagertthumb

  Anuna De Wever reageert op heisa rond Gert Verhulst: «Een les voor mij»

 2. mileyrokthumb

  Miley Cyrus lokt commentaar uit met opvallend kort rokje: «Miley, alsjeblieft...» (foto’s)

 3. ElineDeMol

  Eline uit De Mol krijgt eerste kindje

 4. gert vs anuna

  Ophef op Twitter nadat Anuna De Wever Gert Verhulst een «oude witte hetero man» noemt

 5. leenthumb

  Leen Dendievel haalt uit naar volger die kritiek heeft op haar outfit: «Dat kwam toch binnen»