Openbare omroep in Israël gaat de mist in met opera van Wagner

Openbare omroep in Israël gaat de mist in met opera van Wagner

Volgens een woordvoerster van de Israëlische openbare omroep heeft de klassieke radiozender Kol Hamusica vrijdag de 'vergissing' begaan om een deel van Wagners opera Götterdämmerung uit te zenden. Het Israëlische blad Haaretz schrijft dat verschillende luisteraars geklaagd hebben over de uitzending.

Antisemitisme 

Richard Wagner is in Israël erg omstreden, omdat hij beschouwd wordt als de favoriete componist van de Duitse nazileider Adolf Hitler. Volgens verschillende muziekhistorici was de componist zelf ook een aanhanger van het antisemitisme.

Als gevolg daarvan wordt zijn werk als een taboe beschouwd. Hoewel er geen enkele wet is die het spelen van Wagners muziek verbiedt, worden zijn composities ook niet gebracht door Israëlische muziekformaties. De woordvoerder van de openbare omroep zegt dat bij hun zenders eveneens de regel geldt dat Wagner niet gedraaid wordt vanwege "de pijn die zo'n uitzending kan veroorzaken bij de overlevers van de Holocaust".

Het enige positieve geluid over de uitzending valt te horen bij Jonathan Livny, het hoofd van de Israel Wagner Society. "Wij willen niet de opinie van de componist verspreiden, maar wel de mooie muziek die hij geschreven heeft", zo verdedigt hij zijn standpunt.