Openbare dissectie van leeuw in Deense zoo veroorzaakt polemiek

Openbare dissectie van leeuw in Deense zoo veroorzaakt polemiek

Donderdag werd een leeuwin ge­dis­sec­teerd in een Deense zoo in het kader van een educatieve activiteit voor kinderen. Die gebeurtenis zinde heel wat dierenrechtenactivisten niet. Zij schilderen de dissectie af als een macaber spektakel.

De leeuwin werd negen maanden geleden afgemaakt door de dierentuin van Odense. De zoo had te veel leeuwen en vond geen andere dierentuin die het dier wou aannemen. Er was dus geen andere optie dan de leeuwin af te maken. Het lichaam werd nadien bewaard in een diepvriezer.

Het is niet de eerste keer dat een Deense dierentuin polemiek veroorzaakt door een dier af te maken. In februari 2014 kreeg de dierentuin van Kopenhagen doodsbedreiging nadat ze een gezonde giraf hadden afgemaakt, gedissecteerd en aan de leeuwen hadden gevoerd. Net als bij hun collega's in Odense, hadden ze een teveel aan giraffen.

Macaber spektakel

Donderdag daagden drie à vierhonderd mensen op in de zoo van Odense om de dissectie bij te wonen. Onder de aanblik van honderden nieuwsgierigen begon een medewerker van de zoo door het hoofd en de tong te verwijderen. Tijdens de dissectie legde dierenverzorger Lotte Tranberg uit dat het dier gedood werd om incest onder de leeuwen de vermijden. De toeschouwer grepen al snel naar hun neus, aangezien het kadaver na een tijdje begon te stinken.

Openbare dissecties zijn schering en inslag in Denemarken en worden er behandeld als educatieve momenten. Wendy Higgins, een woordvoerder voor Humane Society International, klaagt dat de zoo een macaber spektakel inrichtte. Voor haar organisatie, die zich inzet voor een humane behandeling van dieren, is dit een gevolg van overdreven fokprogramma's van leeuwen en andere dieren in dierentuinen.