Open Vld wil multinationals laten betalen

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten pleit voor een minimumbelasting voor multinationals. Zo hopen de liberalen een verlaging van de vennootschapsbelasting voor kmo's te financieren.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Waarover gaat het?

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde vorige maand een plan voor om het belastingtarief voor bedrijven te verlagen naar 20%. Om dat te financieren wil hij alle bestaande aftrekken afschaffen, zoals de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Dat is volgens Van Overtveldt nodig om de verlaging van de vennootschapsbelasting budgetneutraal te maken, maar Open Vld wil de notionele intrestaftrek niet zien verdwijnen. "Het heeft bedrijven sterker gemaakt", klinkt het.

Is er een alternatief?

De liberalen hebben nu een alternatief voorstel klaar, naar het voorbeeld van een Duits systeem. Door multinationals een belasting van minstens 10% op te leggen, zou de vennootschapsbelasting voor kmo's naar beneden kunnen, stellen Rutten (foto) en co. Vaak spelen die grote bedrijven de belastingsystemen van landen tegen elkaar uit om zo weinig mogelijk te moeten betalen. Het kan natuurlijk alleen maar werken als in heel Europa dezelfde regels gelden.

 Hoe wordt er gereageerd?

Van Overtveldt is voorzichtig positief. "We willen in de eerste plaats meer rechtvaardigheid voor onze kmo's en tegelijk een vereenvoudiging van onze vennootschapsbelasting voor iedereen", luidt het op zijn kabinet. Maar er moet eerst een consensus zijn op Europees niveau. Daar willen de liberalen niet op wachten. "We moeten het voortouw nemen en onze positie verdedigen binnen Europa."

In Europa woedt al langer een discussie over de invoering van een minimumbelasting, maar er kwam nog nooit iets concreet uit de bus omdat elk land van de Europese Unie een vetorecht heeft tegenover zo'n plan.