Open Vld en CD&V vallen over kaart zonevreemde bossen

Open Vld en CD&V vallen over kaart zonevreemde bossen

Verschillende burgemeesters van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V zien de kaart met zonevreemde bossen van de Vlaamse regering niet zitten. Jan Dalemans, liberaal burgemeester van Hechtel-Eksel, heeft het over 'diefstal'. De Vlaamse regering keurde onlangs de bescherming van 12.000 hectare zonevreemd bos goed. Nu het openbaar onderzoek is geopend en de gedetailleerde kaart online staat, wordt de impact van die beslissing duidelijk. De Vlaamse Confederatie Bouw heeft 15.001 sites geteld, gemiddeld zo'n 80 are groot. De gebieden mogen voorlopig niet bebouwd worden, in afwachting van een betere bescherming van de bossen. De confederatie spreekt van een "dreigend fors waardeverlies voor tienduizenden eigenaars."

"Alleen al in mijn gemeente zijn 507 eigenaars getroffen", zegt Jan Dalemans. "Dit is toch pure diefstal. Mensen vragen ons als burgemeester om raad. Wij kunnen alleen maar zeggen: deze kaart is fout, leidt tot drama's en moet aangepast worden." Ook Lydia Peeters (eveneens Open Vld), burgemeester van Dilsen-Stokkem en parlementslid, wil dat de kaart aangepast wordt. "De ontwerpkaarten moeten aangepast worden. Er zitten goede dingen in, maar mensen hun bouwgrond afnemen, dat heeft niemand gewild. Ik vraag initiatieven om hier gezamenlijk over na te denken."

In Het Laatste Nieuws uitte CD&V'er Lode Ceyssens, burgemeester van Hamont-Achel en parlementslid, al kritiek. "Deze kaart is door Natuur & Bos van achter een bureau gemaakt, op basis van luchtfoto's. Op het terrein is men duidelijk niet gaan kijken", aldus Ceyssens.

bron: Belga