"Op straat komen wordt steeds moeilijker"

"Op straat komen wordt steeds moeilijker"

De klimaatspijbelaars zijn vandaag met ongeveer 600 mensen komen opdagen voor de 23ste klimaatmars van Youth for Climate in de Brusselse straten. Een pak minder dan de 15.000 betogers van een maand geleden tijdens de derde wereldwijde klimaatstaking. De jongeren voelen dat het moeilijker wordt om op straat te komen, omdat ze ontmoedigd raken door het gebrek aan ambitie van de politici. "We zijn bijna een jaar bezig en het wordt steeds moeilijker om op straat te komen. De Vlaamse regering zegt bijvoorbeeld dat ze spijbelen harder wil aanpakken. Jongeren worden bang en vooral moe. Ze zien dat er te weinig verandert en daar worden ze pessimistisch van. Wij willen het omgekeerde uitstralen, wij willen laten zien dat we hoopvol moeten zijn", vertelt Toon Lambrecht van Youth for Climate.

"We zien nog steeds te weinig ambitie. Op Vlaams niveau willen ze slechts naar een daling van 80 procent van de emissies gaan tegen 2050. Volgende maand is er de stemming van de Europese commissie en er is momenteel weinig duidelijkheid over de financiering van de oplossingen voor de klimaatcrisis. We zijn er nog lang niet en de komende vijf jaar worden net cruciaal", zucht Lambrecht.

Het gebrek aan ambitie van de politici werkt duidelijk op het humeur van de jongeren. Al blijven de aanwezigen op de klimaatmarsen razend enthousiast. Ze blijven slogans schreeuwen tot hun stem schor is. De mars, die van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid trok, werd vandaag bovendien aangevoerd door de "Grootouders van het Klimaat" om te tonen dat ze er allemaal staan als één generatie die samen opkomt voor het klimaat, luidt het.

bron: Belga