Op ontdekkingstocht langs de mooiste stations

Op ontdekkingstocht langs de mooiste stations

Antwerpen (België)

Antwerpen-Centraal werd door de Amerikaanse website Mashable uitgeroepen tot ‘mooiste station ter wereld'. Het station werd gebouwd tussen 1895 en 1905, op vraag van koning Leopold II. Zijn architect, Louis de la Censerie, ontwierp het volledig in steen, glas en metaal. In 2009 werd het station grondig gerenoveerd. p een ritje langs de mooiste stations ter wereld.

Luik (België)

Luik-Guillemins werd definitief naar de 21ste eeuw gekatapulteerd bij zijn inauguratie in 2009. Na bijna tien jaar van renovatiewerken pakte het station uit met een opvallend metalen profiel, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Vandaag is het gebouw een van de belangrijkste symbolen van de stad Luik.

Melbourne (Australië)

In Melbourne leiden alle wegen naar het station van Flinders Street, de centrale as van deze culturele stad en het vertrekpunt van de eerste Australische stoomtrein. Zijn Victoriaanse architectuur en okerkleur contrasteren met het landschap, zelfs als het regent. Dit symbool van Melbourne staat recht tegenover het modernistische Federation Square.

New York (VS)

Grand Central Terminal is een toeristische attractie op zich. Dit iconische station is een reis terug in de tijd, met zijn grote pendule, Griekse en Romeinse beelden, theatrale balkons en groene plafond. De tour gaat verder in de Main concourse, de stationshal die je naar een doolhof van restaurants en winkeltjes leidt.

Kuala Lumpur (Maleisië)

De Maleisische hoofdstad springt in het oog met een station dat een mix is van oosterse en westerse stijlen. Het spierwitte gebouw werd opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw en werd afgewerkt in 1910. Vooral de buitenkant van het station loont de moeite.

Madrid (Spanje)

Atocha is het grootste station van Spanje. Treinen die hier vertrekken, rijden zowel naar Andalusië, Frankrijk als de Madrileense banlieue. Vandaag wordt het station gewaardeerd voor zijn architectuur in glas en staal, en vooral voor de tropische tuin met 7.000 (palm)bomen en planten in de stationshal.