"Op ondernemen staat geen leeftijd"

"Op ondernemen staat geen leeftijd"

In 2014 kocht Carine (foto rechts) een hoeve in Wortegem-Petegem met de bedoeling om er een B&B van te maken. Drie jaar later slepen de plannen nog altijd aan. Carine legt uit waar het volgens haar is misgelopen. "Voor de verbouwingen heb ik een lening nodig van de bank, maar niemand durft met mij in zee te gaan. Het enige wat ze zien, is een werkloze, alleenstaande 50-plusser", vertelt ze.

Onontgonnen ondernemerspotentieel

Carine van Wambeke - Foto R.V.

Volgens Carine speelt haar leeftijd in haar nadeel. "Ik denk dat de maatschappij mensen van mijn leeftijd nog onvoldoende ziet als volwaardige ondernemers." Marc Gommers van Integraal vzw, een organisatie die zich inzet voor ondernemers op leeftijd, nuanceert. "Onder 50-plussers bestaat er nog een enorm onontgonnen ondernemerspotentieel. Wij willen dat ten volle tot zijn recht laten komen, onder andere door mensen te informeren over de mogelijkheden en de slaagkansen van hun project", stelt hij.

Ondanks de vele tegenslagen geeft Carine haar droom niet zomaar op. "Niemand kan in de toekomst kijken, maar als het aan mij ligt, zal mijn B&B er ooit wel komen." De plannen heeft ze al volledig uitgetekend en de visitekaartjes zijn gedrukt. "Ik doe er alles aan om de bank ervan te overtuigen dat ik dit echt wil, dat ik er echt voor wil gaan", klinkt het.

Roer volledig omgooien

In tegenstelling tot Carine heeft Christine nooit gedroomd van een eigen B&B, totdat ze enkele jaren geleden een zware burn-out kreeg. Na dertig jaar actief te zijn in een bedrijf als werknemer, stortte ze op een dag plots volledig in elkaar. "Op dat moment besefte ik dat het tijd was om het roer volledig om te gooien. Ik heb besloten om mijn eigen werkgever te worden en dat heeft gered", vertelt ze.

Vijf maanden geleden zag de B&B van Christine het daglicht, maar ook bij haar verliep niet alles probleemloos. "Bij de opstart van een zaak komen heel wat administratieve en praktische moeilijkheden kijken, maar ik zag dat eerder als een uitdaging", aldus Christine. Marc Gommers geeft toe dat het, ondanks alle voorbereiding, niet altijd even gemakkelijk is om een onderneming succesvol te lanceren. "Risico's nemen en falen horen nu eenmaal bij het ondernemerschap, maar dat heeft niets te maken met ouderdom. Op ondernemen staat geen leeftijd."

Belgodyssee, een initiatief van VRT en RTBF, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'Avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. De jongeren werken in tweetalige duo's. Tijdens deze editie werken ze rond het thema ‘jonge ondernemers'. Guillaume Staring zocht vijftigers op die hun eerste stappen zetten als ondernemers.