Op hun tiende zijn kinderen al doordrongen van klassieke genderpatronen

Op hun tiende zijn kinderen al doordrongen van klassieke genderpatronen

Ze baseren zich voor die stelling op een rondvraag bij 450 jonge tieners uit vijftien landen over de hele wereld, waaronder België.

"Vanaf heel jonge leeftijd internaliseren kinderen de mythe dat meisjes kwetsbaar zijn en jongens sterk en onafhankelijk", zegt hoofdonderzoeker Robert Blum. "Dat geldt voor alle samenlevingen, van de meest conservatieve tot de meest ruimdenkende."

"Die boodschap wordt bovendien voortdurend versterkt door vrijwel iedereen: klasgenoten, leraars, ouders, voogden, familieleden, coaches, ..."

Misbruik

Dat is niet zonder gevaar, klinkt het. Zo kunnen stereotypen die vrouwelijke passiviteit benadrukken misbruik aanmoedigen. "Het gaat dan om een groter risico om hun opleiding niet af te maken, slachtoffer te worden van fysiek of seksueel geweld, als tiener zwanger te worden of besmet te geraken met een soa", staat te lezen in het rapport.

Jongens worden daarentegen aangemoedigd om tijd buitenshuis door te brengen, zonder toezicht. Vrijwel overal werd hen verteld dat ze de eerste stap moeten zetten als het op relaties aankomt. Door de nadruk te leggen op fysieke kracht en onafhankelijkheid zijn ze vatbaarder voor geweld en het gebruik van drugs en alcohol.

Hoewel er in de meeste landen steeds meer begrip is voor meisjes die zich als jongens willen gedragen, is het omgekeerde niet waar. "Jongens die de klassieke genderpatronen uitdagen door hun gedrag of kledij worden door de meeste respondenten beschouwd als minderwaardig", klinkt het. "Ze worden vaak gepest en uitgesloten."