"Op geluk staat geen leeftijd"

"Op geluk staat geen leeftijd"

Vorige week maandag opende het nieuwe woonzorgcentrum Les Floralies in Sint-Lambrechts-Woluwe. Een splinternieuwe voorziening van de groep Armonea met 94 kamers voor senioren aan de Groene Wandeling.

 

“De bedoeling is dat we het hele leven binnentrekken in het woonzorgcentrum, zodat de bewoners hier alles hebben om hun tijd hier zo aangenaam mogelijk te beleven”, vertelt directeur Gonzague de Gruben (foto): “Er zijn verschillende diensten voorzien: ontbijt op de kamer, uitgebreide lunch... noem maar op. Je mag het gerust vergelijken met een vijfsterrenhotel. We hebben zelfs een tea-time in de namiddag.” (lacht)

“De hotelwereld is mij zeker niet onbekend. Na een jarenlange loopbaan in de internationale hotelsector en zes jaar in de retail maakte ik in 2012 de overstap naar de zorgsector. Gedurende een aantal jaren was ik directeur van de Armoneavestiging te Rotselaar en eind vorig jaar kreeg ik de kans om als directeur de opstart van Les Floralies op mij te nemen. Een mooie uitdaging want er komt heel wat kijken bij de voorbereiding van zo'n opstart. Een belangrijk onderdeel hiervan is de aanwerving van kwalitatief personeel: een uitgebreid team aan zorgkundigen en verpleegkundigen, maar ook keuken- en schoonmaakpersoneel, administratieve medewerkers en de operationeel leidinggevenden voor deze verschillende diensten.”

Vertrouwen opbouwen

“Dat was eigenlijk de mooiste uitdaging voor mij: zelf een team te mogen samenstellen. Als teamlid lig je aan de basis van een nieuw huis, van een nieuw verhaal. De mensen die ik aanwerf, wens ik absoluut te houden op lange termijn. Dat is niet alleen belangrijk voor hun eigen werkzekerheid maar ook voor de relatie met de bewoners. Voor de stabiliteit is het belangrijk dat de bewoners elke dag dezelfde gezichten zien, zo voelen ze zich volledig op hun gemak. We hebben ook een afdeling voor dementie, zeker daar is het belangrijk dat je niet om de twee weken een andere persoon ziet. Het is een kwestie van vertrouwen en dat kan je maar opbouwen op lange termijn. ”

“Uiteraard is het diploma een basisvereiste, maar voor mij is de attitude veel belangrijker. Wie de juiste attitude heeft, kan tijdens het werk nog veel bijleren. Wij zijn er in de eerste plaats voor de bewoners en met positief ingestelde mensen is het al half geslaagd. Zo zie ik ook mijn eigen functie: niet achter een bureau maar wel mee op de werkvloer, luisteren naar de bewoners en hun familieleden en ervoor zorgen dat iedereen hier echt gelukkig is.”

 

Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner Armonea