Op citytrip naar Cuba? Dit moet je zeker zien

Op citytrip naar Cuba? Dit moet je zeker zien

Voet op Cuba zetten is als reizen terug in de tijd. Zodra we de Havana-luchthaven hebben verlaten, zien we veel klassieke auto's in allerlei verschillende kleuren: turkoois, geel, rood, roze, noem maar op. Door dat beeld lijkt het net alsof je in de jaren 50 bent beland, voor het economische, commerciële en financiële embargo dat door de VS werd opgelegd aan Cuba.

In 1962 tekende de toenmalige president van Amerika, John F. Kennedy, het verdrag waarmee hij formeel het embargo uitvoerde op Cuba gedurende de afgelopen 55 jaar. Dit besluit heeft elke vorm van ontwikkeling in het Caribische land beïnvloed, ondanks de overweldigende steun van leden van de Verenigde Naties om het door de VS opgelegde embargo op te heffen.

Als gevolg van het embargo is er slechts beperkte toegang tot internet op het eiland. Maar het mooie daarvan is dat je echt even kan genieten van het moment en de plek waar je bent. Mensen maken hier nog echt contact met elkaar en hebben goede gesprekken, of het nu op straat is, aan de ontbijttafel of tijdens de lunch. Ze hoeven immers niet continu hun mobiel te checken. Smartphones worden vooral gebruikt om foto's te maken, toestellen met internet zijn eerder zeldzaam.

Wereldwijd beroemde Cubaanse producten

Rum wordt sinds 1493 geproduceerd, toen Christopher Columbus suikerriet introduceerde op Cuba. De inwoners ontdekten hoe ze het sap eruit konden halen, hoe ze konden fermenteren en op deze manier creëerden ze geleidelijk meer dan zestig cocktails. Havana Club en Santiago de Cuba zijn de favoriete merken.

De paradepaardjes van de plaatselijke cocktailscène zijn de mojito en de cuba libre. De smaak ervan verschilt in elk land, maar die van Cuba is exclusief. Ook de tabak uit dit land wordt gezien als de beste ter wereld. Om te begrijpen hoe het wordt vervaardigd, kan je de plantages bezoeken. Cohiba en Montecristo behoren tot twee van de favorieten.

Modern en Koloniaal Havana te voet

In het moderene deel zijn er een aantal blikvangers die je niet mag missen. Zo is er de Plaza de la Revolución, José Martí de Malecón (waar Fast & Furious 8 is opgenomen), Paseo del Prado, Central Park met de Grand Theater en het Capitol.

Vervolg je reis met de route door het zogenoemde Colonial Havana met zijn hoofdpleinen: Plaza de Armas met de majestueuze Palacio de los Capitanes Generales, Plaza de San Francisco de Asis - met de kerk en het klooster -, Plaza de la Catedral en El Templete. Die laatste herinnert de bezoekers aan de oprichting van Havana.

Caribische stranden

Cayo Coco en Cayo Guillermo zijn twee fantastische tropische paradijzen. Een ‘cayo' is een klein eiland met een strand van lage diepte, gevormd op het oppervlak van een rif van koraal. Toeristen van over de hele wereld komen hiernaartoe.

Door Gabriela Vaca J. | Metro World News