Op 11 juli kan je trouwen met Brussel

Op 11 juli kan je trouwen met Brussel

Wie op de Vlaamse feestdag, 11 juli, naar de Brusselse Grote Markt afzakt, zal kunnen trouwen met Brussel. Op een grote volksreceptie zullen mensen hun jawoord kunnen geven aan Brussel om zo hun liefde voor de hoofdstad uit te drukken. Elke deelnemer aan de volksreceptie krijgt één gratis drankje. Dat heeft Vlaams minister van Brussel Sven Gatz (Open Vld) geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe. De Vlaamse feestdag wordt in Brussel op verschillende plekken en manieren gevierd, gaande van recepties en optredens tot wandelingen en voorstellingen. De Grote Markt is daarbij de grootste trekpleister met onder meer optredens van Vlaamse artiesten.

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz en organisator Muntpunt hebben al langer plannen om wat te sleutelen aan het concept. Zo werd eerder al aangekondigd dat er een grote volksreceptie zou komen op de Grote Markt. Stilaan krijgt dat concept wat meer vorm. Zo is het de bedoeling om er een soort "groot trouwfeest" van te maken.

"Onder de noemer 'trouw met Brussel' zullen mensen een soort liefdesverklaring brengen aan hun hoofdstad", legt minister Gatz uit. Het trouwfeest zou plaatsvinden om 19 uur (aansluitend op de 'Vlaamse 100' van Radio 2). Iedereen die zijn jawoord heeft gegeven aan Brussel, zal dan uitgenodigd worden het glas te heffen. "We voorzien 1 pint per persoon, want we moeten rekening houden met de lokale horeca en vanuit alcoholoverwegingen is dat een strategische keuze", aldus de Open Vld-minister.

Nadien, omstreeks 20.30 uur, gaat de volksreceptie over in een dansfeest met optredens. De klassieke avondreceptie op het stadhuis zou wel afgeschaft worden, maar er zijn plannen om mensen in groepjes van 20 of 25 personen toch de kans te geven het stadhuis te bezoeken. Verder wordt volgens de minister gekeken of de receptie van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie wat kan vervroegd worden om de combinatie met de volksreceptie op de Grote Markt mogelijk te maken.

N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe reageert tevreden op de plannen. "De Vlaamse feestdag kan wel een frisse wind gebruiken", zegt hij. Hij dringt er bij de minister wel op aan het concept "laagdrempelig" te houden. "Ik hou ook van een creatieve invulling, maar het moet de bedoeling blijven dat er veel volk naar de receptie komt."

bron: Belga