Oosterweelverbinding - Laatste struikelblokken voor Oosterweel worden aangepakt

In Antwerpen hebben een honderdtal raadsleden van de gemeenteraad en districtsraden tijdens een gezamenlijke themacommissie een stand van zaken gekregen van De Grote Verbinding, het toekomstproject dat de Oosterweelverbinding en overkappings- en leefbaarheidsprojecten omvat. Overkappingsintendant Alexander D'Hooghe liet er verstaan dat de laatste struikelblokken in de gesprekken tussen overheid en burgerbewegingen momenteel worden weggewerkt, met name rond de zone van het Sportpaleis en Schijnpoort. De stad Antwerpen en de Vlaamse overheid trapten maandag een grote informatiecampagne af rond De Grote Verbinding en in dat kader kregen de Antwerpse lokale verkozenen woensdag een gedetailleerde presentatie over de huidige plannen en timing. Op Linkeroever zijn de werken aan de Oosterweelverbinding immers al van start gegaan en nog dit jaar worden ontwerpers aangesteld voor de eerste twee van uiteindelijk zeven "ringparken" op en rond de Antwerpse ring.

Intussen lopen er wel nog gesprekken tussen overheid, bouwheer Lantis en de burgerbewegingen over het "verfijnen van het ontwerp" van de Oosterweelverbinding, zoals overkappingsintendant D'Hooghe het verwoordt. Die brachten eerder al soelaas voor de zone rond het Noordkasteel, maar nu lijkt er ook een oplossing rond de gevreesde Hollandse Knoop in de maak. De verbindingsweg naast de snelweg ter hoogte van Schijnpoort zou er nu aan de linkerkant komen en ruimte voor een 90 meter breed park opleveren aan de kant van Deurne. "Als daarover een akkoord gevonden wordt, zal dat wel niet meer in de omgevingsvergunningsaanvraag geraken, daar zullen dus afspraken over moeten worden gemaakt", zegt D'Hooghe.

Voor de geplande fietsbrug over de Schelde is er nog bijkomend studiewerk nodig. "We zijn dat proces ten gronde aan het voeren met de nautische partijen", zegt D'Hooghe. "Misschien hadden ze wel gelijk dat er te weinig vanuit het standpunt van de scheepvaart werd gedacht."

bron: Belga